+32 11 609 130
Vraag offerte aan
Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Certificaten

Onze biodraagtassen zijn volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar. Als klant wil u natuurlijk zeker weten of deze verpakkingen daadwerkelijk die eigenschappen van composteerbaarheid bezitten. Daarom hebben we onze BioBags uitgebreid laten testen door keuringsorganisatie Vinçotte.
 

OK compost

De biodegradeerbare verpakkingen van ALPAGRO Plastics zijn gecertificeerd met Vinçottes OK compost label. Dat wil zeggen dat de verpakking gegarandeerd afbreekbaar is in een industriële composteerinstallatie (bij temperaturen van 55 tot 60°C). Dit geldt voor de volledige BioBag: zowel de inkten als additieven beantwoorden aan de strenge vereisten van de Europese norm voor composteerbare verpakkingen (EN 13432:2000).
 

OK compost HOME

Heel wat van onze bioverpakkingen dragen het OK compost HOME certificatielabel van Vinçotte. Deze producten composteren bij lagere en minder constante temperaturen, kenmerkend voor de composthoop in de tuin. Thuiscompostering is een moeilijker en trager proces in vergelijking met een industriële composteeromgeving. 100% bio-afbreekbaarheid kan in zo'n omgeving enkel gegarandeerd worden indien er aan specifieke vereisten beantwoord wordt, vandaar dat een bijkomend certificatielabel zich opdrong.
 

Kiemplantlogo of Seedling label

Onze bioproducten kunnen eveneens het Kiemplantlogo of Seedling label dragen. Dit keurmerk is – net zoals het OK compost certificatieschema – gebaseerd op de Europese norm voor composteerbaarheid EN 13432. Aangezien de basis van beide certificaten dezelfde is, bestaat er een grote overlapping tussen het Kiemplant- en OK compost logo. De merkherkenning is echter verschillend: de Seedling geniet een grotere herkenning in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, etc. terwijl het OK compost label vaker voorkomt in België, Frankrijk en Italië. Door middel van dit bijkomende certificaat trachten we de herkenbaarheid van onze bioverpakkingen in Europa te vergroten.
 

Hoe kan u een OK compost (HOME) of Seedling verpakking herkennen?

Onze gecertificeerde bioverpakkingen dragen minstens het OK compost of Kiemplantlogo. Een voorbeeld van deze logo's vindt u onderaan de pagina. Het OK compost HOME label is gelijkaardig aan het OK compost logo, op de vermelding van "HOME" na (zie linkerzijde OK compost HOME logo). Een product is slechts correct gecertificeerd indien de S-code of P-nummer op het logo vermeld wordt. Deze nummers verwijzen naar de licentiehouder van het product en waarborgen de echtheid van de composteerbaarheidsclaim. Het nummer van ALPAGRO Plastics is S74 voor het OK compost (HOME) label, terwijl het het Kiemplantlogo voorzien wordt van de code 7P2006. Dankzij die code kan Vinçotte het product traceren en de nodige stappen ondernemen in geval van misbruik.
 

Waarom hechten we belang aan de composteerbaarheid van onze verpakkingen?

Door composteerbare en biodegradeerbare materialen te gebruiken, kunnen we bijdragen aan de beheersing van de afvalberg. Na gebruik komen de verpakkingen terecht in een composteeromgeving (industriële composteerinstallatie of composthoop in de tuin). Het verpakkingsmateriaal breekt af en kan vervolgens hergebruikt worden als meststof in de land- en tuinbouw. Dit in tegenstelling tot de conventionele plastic verpakkingen die na gebruik enkel een uitweg vinden naar restafval en in de verbrandingsoven terechtkomen. De energie die echter vrijkomt door verbranding wordt alsnog gerecupereerd voor de productie van elektriciteit.
 

Wenst u meer te weten over de milieucertificatielabels die Vinçotte uitgeeft? Surf dan zeker eens naar www.okcompost.be.
 

Afbeeldingen

  • OK compost logo
  • OK compost HOME logo
  • Seedling logo