+32 11 609 130

Vraag & antwoord

Als verpakkingsproducent gebruiken we regelmatig vakjargon, eigen aan de sector. Voor buitenstaanders is het niet altijd evident om dit specifiek taalgebruik te volgen. Daarom hebben we voor u een aantal veelvoorkomende vragen én bijhorende antwoorden in een handig overzicht gebundeld.

Klik op 1 van onderstaande vragen om onze feedback te kennen. Mocht u toch nog een onbeantwoorde vraag hebben, aarzel dan niet ons te contacteren. Dat kan het gemakkelijkst via de knop "Stel ons hier uw vraag" aan de rechterzijde op deze pagina. Wij helpen u graag zo snel mogelijk verder!

 • 1. Wat is polyethyleen (PE)?

  De meeste van onze plastic producten worden gemaakt van polyethyleen, ook wel polyetheen genoemd (PE). Polyethyleen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen. Etheen wordt op zijn beurt verkregen door het afbreken of kraken van o.a. nafta, een licht derivaat van aardolie. PE wordt aangeleverd in korrelvorm, ook granulaat genoemd.

  Naar schatting zou slechts 1% van de ontgonnen aardolie nodig zijn voor de wereldproductie van polyetheen. Deze grondstof is ontzettend sterk, isoleert goed en verdraagt zowel tropische warmte als extreme vrieskou.

  Men kan polyethyleen al bij de fabricage een bepaald karakter meegeven. Door polyethyleen met lage druk te fabriceren, krijgt het een hoge dichtheid (HDPE of PE-HD). De productie van polyethyleen met hoge druk leidt juist tot een lage dichtheid (LDPE of PE-LD).

  Polyethyleen kan perfect gerecycleerd worden. Omdat het een thermoplastisch materiaal is, is de grondstof vrijwel onbeperkt te smelten en te hergebruiken. Wanneer de PE draagtassen na gebruik in de verbrandingsoven terechtkomen, vormt de vrijgekomen energie een hoogwaardige brandstof.

 • 2. Welke soorten polyethyleen (PE) verwerken we?

  De belangrijkste foliesoorten die we verwerken zijn: LDPE, MDPE en COEX.

  Lage Dichtheid Polyethyleen (LDPE) is een blinkend en soepel materiaal en is van nature transparant. Over het algemeen wordt deze polyethyleen wit ingekleurd, wat een dynamisch effect heeft op de drukkleuren. Deze polyethyleen kan ook op aanvraag in andere kleuren worden ingekleurd. Hiervoor gelden wel minimumhoeveelheden en een prijssupplement.

  Medium Dichtheid Polyethyleen (MDPE) heeft een mat uitzicht en is stijver dan LDPE. MDPE is van nature semi-transparant en heeft het uitzicht van kalkpapier. Net als LDPE kan MDPE wit of in een andere kleur ingekleurd worden.

  COEX of coëxfolie bestaat uit meerdere lagen polyethyleen. Dankzij coëxtrusie is het mogelijk om de voordelen van verscheidene materialen te combineren. Een folie produceren met 2 verschillende zijden is niet langer ondenkbaar. Mat/glanzend, mat/soepel, glanzend/stijf, wit/blauw, blauw/grijs, enz. zijn slechts enkele voorbeelden.

 • 3. Wat is AlpaGreen?

  AlpaGreen is een milieuvriendelijk en betaalbaar alternatief voor traditionele polyethyleen. Het is een meerlaagse folie samengesteld uit 3 componenten:

  1. Polyethyleen (LDPE of MDPE): Dit type materiaal zorgt ervoor dat we een constante sterkte en draagkracht kunnen garanderen. Bovendien bepaalt deze het glanzende of matte uitzicht van de draagtas of verpakking.
    
  2. Gerecycleerde polyethyleen (recycled PE): Door afval een tweede leven te geven, wordt er bespaard op de almaar slinkende voorraad aan fossiele grondstoffen.
    
  3. Biobased polyethyleen: “Biobased” of “biogebaseerd” wil zeggen dat het materiaal gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen. Voor AlpaGreen wordt de grondstof gewonnen uit plantaardige en dierlijke restproducten, die sowieso niet bruikbaar zijn voor de voedselvoorziening.

  AlpaGreen is niet composteerbaar, wel 100% recycleerbaar.

 • 4. Wat is biofolie?

  Onze bioplastic bestaat uit een mengsel op basis van plantaardig zetmeel (vb. mais) en biodegradeerbare polymeren (biopolymeren). De folie voelt zacht en soepel aan en is qua uitzicht vergelijkbaar met traditionele polyethyleen. Deze biofolie is gegarandeerd GGO-vrij en wordt uitsluitend geproduceerd met maiszetmeel van Europese oorsprong. De folie is steeds wit ingekleurd. Om milieutechnische redenen zijn andere kleuren (voorlopig) niet beschikbaar. 

 • 5. Wat is een flexografisch drukprocédé?

  Flexografie (vaak afgekort als flexo) is een drukproces waarbij soepele reliëfplaten uit kunststof (voorheen: rubber) gebruikt worden. Flexodruk is een vaak gebruikt drukproces in de verpakkingsindustrie om flexibele materialen zoals plastic, papier, folies, enz. te bedrukken. Het is eigenlijk een vorm van hoogdruk waarbij het te drukken beeld hoger ligt dan het niet te drukken deel, net zoals het principe van een stempel. We spreken meestal van clichés, soms ook van polymeerplaten of stempels.

 • 6. Wat is een aflopende bedrukking?

  We spreken van een aflopende bedrukking wanneer het drukbeeld de buitenrand van de verpakking raakt. Bij aflopende bedrukkingen dient rekening gehouden te worden met een rand van +- 1 cm afloop rondom het standaard formaat.
   

 • 7. Is plastic beter of slechter dan papier?

  Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat een plastic zak ecologisch gezien slechter is dan een papieren zak. Om een plastieken draagtas te produceren is er ongeveer evenveel energie nodig als een papieren zak. Een plastic zak neemt minder plaats in en weegt half zoveel als een papieren zak. Dat biedt voordelen op vlak van transport. Bovendien zijn kunststof draagtassen meer duurzaam dan papieren zakken. Na gebruik kan een plastic zak gerecycleerd worden zodat het kunststofafval afneemt. 

 • 8. Is er een verschil tussen biologisch afbreekbaar en composteerbaar?

  De termen biologisch afbreekbaar en composteerbaar worden vaak verward. Nochtans bestaat er een verschil tussen beide termen. Een biologisch afbreekbaar product kan worden afgebroken door micro-organismen, maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat dit product in kwalitatieve compost omgezet kan worden.

  Bovendien mag sinds 1 juli 2009 in België geen enkele verpakking of een onderdeel ervan biologisch afbreekbaar genoemd worden (Belgisch Staatsblad 24 oktober 2008). De reden van deze beperking heeft te maken met de mogelijke verwarring bij de eindgebruikers. De consument zou kunnen denken dat een biologisch afbreekbare verpakking in de natuur achtergelaten mag worden en er op zichzelf zou verdwijnen. Om die verwarring tegen te gaan, verbiedt de Belgische overheid de vermelding van bio-afbreekbaarheid op de verpakking zelf. Daarentegen mag wel beweerd worden dat een bepaalde verpakking composteerbaar is. Deze regelgeving is momenteel enkel in België van toepassing maar het is mogelijk dat andere Europese lidstaten de Belgische benadering navolgen.

 • 9. Hoe kan u een OK compost (HOME) of Seedling verpakking herkennen?

  Onze gecertificeerde bioverpakkingen dragen minstens het OK compost of Kiemplantlogo. Een voorbeeld van deze logo's vindt u onderaan de pagina certificaten. Het OK compost HOME label is gelijkaardig aan het OK compost logo, op de vermelding van "HOME" na (zie linkerzijde OK compost HOME logo op diezelfde pagina). Een product is slechts correct gecertificeerd indien de S-code of P-nummer op het logo vermeld wordt. Deze nummers verwijzen naar de licentiehouder van het product en waarborgen de echtheid van de composteerbaarheidsclaim. Het nummer van ALPAGRO Plastics is S74 voor het OK compost (HOME) label, terwijl het het Kiemplantlogo voorzien wordt van de code 7P2006. Dankzij die code kan Vinçotte het product traceren en de nodige stappen ondernemen in geval van misbruik.

 • 10. Welke testen hebben onze bioproducten doorstaan om een OK compost (HOME) of Kiemplant certificaat te verkrijgen?

  Voor een OK compost/Kiemplant en OK compost HOME certificaat worden dezelfde testen uitgevoerd, enkel de temperatuur en de periode van de testen zijn aangepast. Een OK compost/Kiemplant verpakking breekt slechts af bij temperaturen van 55 tot 60° (enkel mogelijk in een industriële composteeromgeving) terwijl OK compost HOME materialen afbreken bij lagere en minder constante temperaturen zoals die voorkomen op een composthoop.

  Om te voldoen aan de Europese norm i.v.m. composteerbaarheid van verpakkingen (EN 13432) worden er 4 onderdelen geëxamineerd:

  1. Biodegradatietest (chemische afbraak van het polymeer)
  2. Desintegratietest (fysisch uiteenvallen in zeer kleine fragmenten)
  3. Ecotoxiciteitstest (nagaan of het gecomposteerd product geen negatieve invloed uitoefent op planten)
  4. Testen van het gehalte aan enkele zware metalen en fluor
Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Stel ons hier uw vraag
Vraag offerte aan
Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.